måndag 12 april 2010

Om uttorkad hud

Det finns få saker som irriterar mig så mycket som torr och narig hud. Men varför blir huden så? Självklart finns det flera orsaker, men för att gräva lite djupare i det här måste man nog bilda sig allmänt om hudens uppbyggnad. Först och främst är det den översta delen av huden, den som kallas för hornlagret, som drabbas av det vi kallar för torr hud. Hornlagret är speciellt på det vis att det är den enda del av kroppens organ som har en fuktmängd som står i omedelbar paritet till atmosfärens fuktighet. Det är ju förstås väldigt intressant. Och devisen blir liksom att "sådant väder, sådant hornlager". Är det låg luftfuktighet, sålunda torr luft, försvinner fuktmängden i hornlagret ganska fort och kan ge direkta påföljder såsom torrhet och sprickor i huden. Det är även vid dessa tillfällen som man behöver fylla på med återfuktande och lite fetare ekologisk hudvård som återställer och vitaliserar hornlagrets naturliga fuktighetsbalans.

Inbyggda fettlager i din hud och förebyggande hudvård

Din hud har också flera inbyggda fettlager som gör att den håller sig spänstig och slät. Ja, fin helt enkelt. Och om de här lagren skadas eller försvinner så blir huden torr och sprucken. Säkert har du märkt att om du tvättar dig frekvent med tvål eller annan rengöring som innehåller alkohol, så blir din hud fort torr och livslös. Alkohol är ju som bekant vätskedrivande och "drar"på så vis ut den lilla mängd fukt som din hud tillgodogör sig.

För att förhindra torr hud kan man utföra massor av förebyggande aktiviteter - själv har jag alltid ett stort lager med ekologisk hudvård att tillgå som är rejält återfuktande; (ibland lyxar jag på lite extra med ren jojobaolja). Varje dag smörjer jag min hud med en mjukgörande ekologisk hudvårdskräm och ansiktskräm. En vanligt misstag annars är att bara smörja in sig när man redan har drabbats av torr hud. Då är det liksom bra sent:) Bättre då att förebygga och ge din hud daglig omsorg. Då har du också en större motståndskraft när det väl behövs.

Lägg upp strategi för hudvård:)

Det är alltså bra att göra det till en dalig rutin att återfukta och vårda sin hud. Lägg upp en strategi för hudvård vetja. Det behöver inte vara så komplicerat. Kör på med lite extra fett och återfukt när vädret och torrt och dra ner lite på den varan i mildare förhållanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar